Skip to main content

Renovering

Grundreglerna när det gäller renovering finns i våra stadgar. Nedan ser ni två paragrafer som behandlar detta. Generellt kan man säga att alla större förändringar i lägenheten måste godkännas av styrelsen. Exempel på större förändringar är:

  • Ändring av  ALL planlösning (inte bara bärande väggar)
  • Borttagning/flyttning av väggar (helt eller delvis).
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, ventilation, gas eller vatten. T.ex. vid installation eller förflyttning av våtutrymme, kök eller toalett.

Bostadsrättsinnehavarens ansvar och förändringar i lägenhet

§ 13 Bostadsrättshavarens ansvar

Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad, till det inre, hålla lägenheten med tillhörande övriga utrymmen i gott skick. Med ansvaret följer både underhålls- och reparationsskyldighet. Bostadsrättshavarens ansvar omfattar även mark, om sådan ingår i upplåtelsen. Bostadsrättshavaren är också skyldig att följa föreningens regler och beslut som rör skötseln av marken. Föreningen svarar i övrigt för husets underhåll. Till det inre räknas:

  • rummens väggar, golv och tak
  • inredning i kök, badrum och övriga utrymmen som hör till lägenheten
  • glas i fönster och dörrar
  • lägenhetens ytter- och innerdörrar.

Bostadsrättshavaren svarar för målning av innersidor av fönstrens bågar och karmar, men inte för målning av utifrån synliga delar av yttersidorna av ytterdörrar och ytterfönster och inte heller för annat underhåll än målning av radiatorer och vattenarmaturer eller av de anordningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, ventilation och vatten som föreningen försett lägenheten med. Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av de ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, vatten och ventilation som föreningen försett lägenheten med och som tjänar mer än en lägenhet.

§ 14 Förändring i lägenhet

Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd, i lägenheten, göra ingrepp i bärande konstruktion, ändring i befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller annan väsentlig förändring av lägenheten. Styrelsen får inte vägra att ge tillstånd om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.

Bostadsrättslagen

Den 1 januari 2023 kommer flera ändringar i bostadsrättslagen att börja gälla. Det finns ändringar i bostadsrättslagen som det är viktigt att man som boende känner till. Exempelvis finns det åtgärder i lägenheten som bostadsrättsinnehavaren inte får utföra utan styrelsens tillstånd.

Klicka här för att komma till Bostadsrättslagens sjunde kapitel:Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter 

Regler vid renovering

Här följer några förhållningsregler vid renoveringsarbeten i huset.

Styrelsen beslutade gemensamt om dessa regler vid ett styrelsemöte 2019-03-04.

TIDER

Renovering med störande ljud får endast utföras på vardagar 8-18 samt lördagar 10-16.

Kvällar, söndagar och helgdagar ska vara tysta och lugna.

FACKMÄN

Alla större renoveringar ska vara fackmannamässigt utförda. Detta för att undvika missöden som kan drabba huset som helhet. Företagen som anlitas ska ha erforderliga försäkringar och behörigheter. Exempel på områden som kräver utbildade hantverkare är EL och VVS.

BYGGAVFALL

Ska omedelbart forslas bort. Inget skräp får ligga kvar utanför fastigheten, i trapp eller entré. Byggavfall, färgrester, vitvaror och liknande får INTE slängas i soprum/miljöhus.

HISSKYDD 

Vid användning av hissen för att transportera ting som riskerar att skada våra hissar (exempelvis byggmaterial, byggavfall, verktyg och vitvaror) krävs att hisskyddet används.  Boka detta i god tid genom att maila styrelsen på styrelsen@vittsjoborg3.se.

PARKERING

Det är förbjudet att parkera framför huset. Endast tillåtet med av- och pålastning efter överenskommelse. Annars är det parkering på gatan som gäller. Bostadsrättshavaren är ansvarig för att de hantverkare som anlitas är införstådda med vilka regler som gäller.

VENTILATION

Inga ändringar får göras med ventilationen i lägenheten utan tillstånd från styrelsen. Det är INTE tillåtet att koppla köksfläkt till ventilationen i köket, då denna ventilation tjänar flera lägenheter.

MEDDELA GRANNAR

  • Sätt upp lappar inför renoveringar med namn, vån, beräknad start- och sluttid. Lapparna sätts upp i entré. Använd tejp som inte skadar underlaget.
  • Efter arbetsdagens slut ska det inte finnas minsta spår  av någon renovering i trapphus, hiss, entré eller amdra gemensamma utrymmen.
  • Det kan innebära att trappavsats, hiss och entré behöver våttorks, vilket lägenhetsinnehavaren är ansvarig för.
  • Större renoveringar/ombyggnationer t.ex rivning av vägg helt eller delvis innebär stora påfrestningar för omkringboende grannar. Beroende på hur ljudlig renoveringen blir, så kan de gälla speciella regler och tidsbegränsningar för när arbete får utföras.
  • Kontakta styrelsen för information gällande begränsning av tider och tillåtna metoder som gäller i dessa fall via mail på styrelsen@vittsjoborg3.se

BYGGLOV

Bostadsrättshavaren undersöker själv om bygglov krävs vid renovering. Kontakta Stadsbyggnadskontoret (klicka på namnet för att länkas till deras hemsida).

ANSVAR

Om något skulle gå fel i renoveringsarbetet som påverkar huset som helhet är detta bostadsrättshavarens ansvar. Denne blir således skyldig att åtgärda problemet eller stå till svars ekonomiskt. Om inte anlitade hantverkare följt branschreglerna under renoveringen finns det risk för att varken bostadsrättshavarens eller föreningens försäkring täcker eventuella skador.

Kontakta styrelsen

Tveka inte att höra av er om ni har frågor, om problem uppstår eller något verkar orimligt.

Det finns alltid utrymme för diskussioner men i slutänden måste vi alltid sätta husets bästa före enskilda önskemål

samt följa våra stadgar och bostadsrättslagen.